Tuesday, September 21, 2010

Ινδικό Κάρυ λαχανικών



Tο βιντεάκι αυτό είναι βραβευμένο για την ευρηματικότητά του και σίγουρα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τουριστικά διαφημιστικά που κυκλοφορούν στο νετ...

Όπως ίσως θα ξέρετε, η ΝΖ δεν έχει δική της κουζίνα…ΟΙ ελάχιστες αποκλειστικά ΝΖηλανδικές συνταγές, αφορούν γλυκά, ενώ το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητο, είναι το ψητό κρέας…Οι λιγοστές Μαορί συνταγές περιορίζονται σε τελετουργικά γεύματα μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων και γι΄αυτό το λόγο δεν είναι γνωστές παραέξω, (αν και κατάφερα να βρω τα εξωτικά υλικά που χρειάζονται, ώστε να παρουσιάσω και μια δική τους)…
Οι μετανάστες που έφτασαν στα νησιά προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις τους και μεταμόρφωσαν την στερεοτυπική κουζίνα της ΝΖ σε μια πανδαισία συνταγών, χρωμάτων και γεύσεων…Από την ώρα λοιπόν που φτάσαμε εδώ, δοκιμάσαμε παράλληλα με τις δικές μας αξιόπιστες και παραδοσιακές συνταγές, και φαγητά από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Ινδία…Πολλά από αυτά τα φαγητά τα φτιάξαμε και στο σπίτι και είναι ευκαιρία να παρουσιάσω μια παραδοσιακή Ινδική συνταγή, όπως την έφτιαξα για πρώτη φορά για μας…

Ινδικό Κάρυ λαχανικών

Υλικά για 6 άτομα
400 γρ βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια
1 μέτριο πράσο
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη κουμάρα (=γλυκοπατάτα των Μαορί, αλλά κάνει και η κανονική πατάτα)
1 μεγάλο καρότο
375 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
150 γρ φύλλα σπανακιού
400 ml κρέμα καρύδας (ή γάλα καρύδας, ό,τι βρείτε)
400 γρ αποφλοιωμένα τοματάκια (κονσέρβα)
2 κουταλάκια σπόρους μουστάρδας
2 κουταλάκια σκόνη κύμινο
2 κουταλάκια σκόνη κουρκουμά (turmeric)
2 κουταλάκια σκόνη garam masala (Ινδικό μέιγμα μπαχαρικών)
Μισή κούπα φρέσκο κόλιανδρο (αν δεν έχετε, βάζετε μια πρέζα σκόνη αποξηραμένου κόλιανδρου)
(εγώ έβαλα και 2 κανονικές πατατούλες εξτρά στην συνταγή)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, για το σωτάρισμα
Αλάτι

Εκτέλεση


Κόβουμε σε κύβους όλα τα λαχανικά μας εκτός από τα λαχανάκια που τα κόβουμε στη μέση…

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το πράσο μαζί με το λιωμένο σκόρδο, και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας…Ανακατέυουμε καλά, προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό…

Μόλις βράσει προσθέτουμε τα ρεβύθια, τα τεμαχισμένα τοματάκια, τα κομματιασμένα λαχανικά και την κρέμα καρύδας, και αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 3 τέταρτα, σε μέτρια φωτιά, ή όσο να δούμε τα λαχανικά μας και τα ρεβύθια πολύ καλά βρασμένα…

Πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το σπανάκι και το φρέσκο κόλιανδρο (δεν μπόρεσα να βρω, και γι΄αυτό πρόσθεσα μια πρέζα σκόνη κόλιανδρου), αλατίζουμε και σερβίρουμε(το φαγητό είναι γλυκό από φυσικού του, και θα χρειαστεί αλάτισμα κατά βούληση)… Εμείς πάντως το «σακατέψαμε», μας άρεσε πάρα πολύ και θα το ξαναφτιάξουμε...

Ξέρω, είναι δύσκολο να βρεθούν όλα αυτά τα μπαχαρικά, αλλά αξίζει λίγο ψάξιμο, εξάλλου υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν... Έχω σκοπό να παρουσιάσω κι άλλη μια Ινδική συνταγή σύντομα, ή αλλιώς, πώς δένει ένα κοινό παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν, με μια κλασική Ινδική γεύση :)

Και όπως λένε στην Ινδία, "Namaste" (Νάμαστε= γεια σας) και καλά να περνάτε…

30 comments:

Hfaistiwnas said...

Ωραίο ακούγεται πάντως! Δεν ξέρω αν θα το έφτιαχνα! λολολ!
Η διαφήμιση πολύ καλή!!!

Ξανθή said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, σε ευχαριστούμε!!
Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι το γάλα καρύδας, μια φορά το δοκίμασα αλλά....
"Namaste"

kokorakia said...

Καλησπέρα,πολύ καλή φαίνεται η συνταγή σου και η αναφορά σου συχνά στην ΝΖ, έχει κάποια σχέση με σένα; έχω δεί και άλλο blog το http://www.nz-art.gr/blog/
Να είσαι καλά

kryos said...

Ξαφνικά πείνασα :))

Να είσαι καλά Artanis μου , δύσκολα θα βρεις πιο "πλούσιο" από κάθε άποψη ιστολόγιο ...

Μια πολύ όμορφη μέρα να έχετε εκεί στην όμορφη ξενιτειά !!!

Artanis said...

@Ηφαιστιωνάκι μου είναι πολύ ωραίο φαγητό, εγώ θα σου το πρότεινα!
Καλημέρα από ΝΖ, σε φιλώ...

Artanis said...

@Ξανθή μου, μέσα στη συνταγή γίνεται ένα με τα υπόλοιπα υλικά και χάνεται η ιδιαίτερη γεύση του...Και η άλλη Ινδική συνταγή που θα μαγειρέψω/ποστάρω, το περιέχει...
Namaste, κι από μένα ;Ρ

Artanis said...

Αγαπητή @kokorakia, ζω στη ΝΖ, τα τελευταία 2 χρόνια...Την ιστοσελίδα με τα κοσμήματα Μαορί δεν την ξέρω καθόλου (και βέβαια δεν εχω καμία σχέση), ευχαριστώ πάντως για το λινκ, είναι πολύ ενδιαφέρουσα σαν περιεχόμενο...
Καλημέρα κι από μένα...

Artanis said...

@Κρύε μου, είσαι ευγενικός όπως πάντα, σ' ευχαριστώ...
Μας ξημέρωσε με ήλιο, αλλά με πολύ κρύο...
(Όλα τα ετερόκλητα έχω μαζέψει, ε;;;)
Χαχαχαχαχαχα

U.S. said...

μιαμ μιαμ..και είναι μόλις 11 το πρωί...κι εγώ πεινάω τώρα..και η ευθύνη είναι δική σου!!! καλημέρα :)

Λιακαδα said...

Καλο μου ακουγεται .. Παω να μαζεψω ολα αυτα τα μπαχαρικα! λεω να το δοκιμασω !
Περιμενουμε κι αλλες ινδικες συνταγες Αρτανουλα!
φιλια

Artanis said...

@U.S. μου, είναι 1.30 τώρα στην Ελλάδα, έφαγες τίποτα ή πεινάς ακόμη;
Είναι εύκολο και ωραίο φαγητό, και αν βρεις τα μπαχαρικά τα κρατάς και για άλλες συνταγές...
Θα αναρτήσω καναδυο Ινδικές ακόμα...
Καλημέρα από ΝΖ, σε φιλώ...

Artanis said...

@Λιακαδα μου, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να τα βρεις, εγώ πήγα σε Ινδικό σούπερ μάρκετ για να τα βρω, από το οποίο προμηθεύομαι υλικά και για την Ελληνική κουζίνα, πχ νισιστέ, σιμιγδάλι κλπ...Αν όμως δεν βρεις το γκαράμ μασάλα, ανέμειξε τριμμένα μπαχαρικά από αυτά που χρησιμοποιούμε κι εμείς, πχ κανέλα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, μοσχοκάρφι και μπόλικο κάρυ, και έχεις έτοιμο ένα αυτοσχέδιο γκαράμ μασάλα...
Το πιάτο είναι χορτοφαγικό, αλλά συνοδεύει ωραία, λεμονάτες πατάτες και λαγάνα...
Καλή επιτυχία! Φιλιά!

ξωτικό said...

αυτό καλέ δεν είναι μαγειρική είναι extreme spor πάναίτσα μου !!!

Εγώ για τις αγάπες σου ερχόμουνα ...τώρα που ξέμπλεξα απ'τις δικές μου .....
και καταζαχάρωσα λέμεεεεε , τι γλύκα η ιστορία της γιαγιάς.....

καλές βόλτες σου εύχομαι !!!!
(είσαι φοβερή !!!)

my little expat kitchen said...

Αυτή η διαφήμιση είναι όντως πολύ ωραία. Άσε που μου έχει γίνει και πλύση εγκεφάλου. Όποτε ακούω την λέξη India μου έρχεται να τραγουδίσω... Ιndiaaa incredible Indiaaaa... Χμμμ αυτά σου κα΄νουν οι διαφημίσεις.
Το κάρυ σου τέλειο. Μ' αρέσουν όλες οι γεύσεις αυτές.
Μάγδα

fotini said...

όσες φορές περνώ απο τον χώρο σου με ταξιδεύεις με τρόπο μαγικό! να σαι πάντα καλά! εισαι ιδιαίτερο πλάσμα κ το ξερεις... συνεχισε να μας σεριανας σε χρωματα κ αρώματα
καλό φθινόπωρο να χεις

big mama said...

Φαγητό με τα όλα του! Νομίζω πως τα μπαχαρικά δεν είναι πρόβλημα, μπορούν να βρεθούν! Φαίνεται πολύ νόστιμο και θα ήθελα να το δοκιμάσω!

Heliotypon said...

Οι φωτογραφίες πολύ ορεκτικές, αλλά πού τα βρίσκουμε εμείς, εδώ, όλα αυτά τα εξωτικά υλικά; Συχνά διαβάζω συνταγές με δυσεύρετα υλικά και μένω με την ...όρεξη στο χέρι!

Ektoras said...

Artanis μου, βρήκες ινδικό φαγητό με γεύση γλυκια; εΕ! είσαι αστέρι λολ :)
τόσα χρόνια στην Αγγλία δεν το κατάφερα, ή μπορεί και να μην το πολυέψαξα ( μιας και έχω μια ιστορία που βγάζει πολύ γέλιο σχετικά με ’μένα και το ινδικό φαγητό )

Έκανα και μια βολτίτσα στις αναρτήσεις σου που είχα χάσει, αμάν πια με αυτούς τους μετασεισμούς, τελείωσαν επιτέλους; Συγκινητική η ιστορία της κυρά Μαρίκας όμως.

ΑΚΕ ΑΚΕ ΚΙΑ ΚΑΗΑ Ε! NAMASTE :)

Artanis said...

@Ξωτικό μου, ευτυχώς η κυρία Μαρίκα βρήκε πολλούς καλούς ανθρώπους πρόθυμους να τη βοηθήσουν...
Η συνταγή είναι ωραία και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα...Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά λόγια, καλημέρα από ΝΖ...

Artanis said...

Αγαπητή @Μάγδα/little expat kitchen, και μένα μου έχει βιδώσει τώρα να πάω στην Ινδία, κάποια στιγμή... Ζήλεψα τα χρώματα και τις γεύσεις, και με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναφτιάξω και αυτήν την συνταγή, αλλά και ακόμα μια, πολύ ωραία :)
Στην παρουσίαση των φωτοσυνταγών υστερώ, σε σχέση με σένα, εσύ σκίζεις!!!
Καλημερούδια από ΝΖ, σε φιλώ...

Artanis said...

@fotini μου, με κολακεύεις, κοκκινίζω...
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, φιλιά!

Artanis said...

@Βig mama μου, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να βρεις όλα τα υλικά στην Ελλάδα, αλλά υποθέτω οτι αρκετά από αυτά είναι σχεδόν κοινά πια, εφόσον χρησιμοποιούνται συχνά και στα Ελληνικά σπίτια...
Ελπίζω να το φτιάξεις το φαγητό και να μου γράψεις εντυπώσεις...
Καλημέρα από ΝΖ, καλά να περνάς...

Artanis said...

@Heliotypon μου, σίγουρα κάποια από αυτά είναι δυσεύρετα, αλλά δυστυχώς έτσι είναι οι συνταγές αυτές, με εξωτικά υλικά...
Κι εγώ επί τούτου πήγα στο Ινδικό μάρκετ, επειδή δεν τα έβρισκα κάπου αλλού...Εκεί που μένεις, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο;

Artanis said...

@Ektoraκι μου, δεν μου αρέσουν τα πολύ πικάντικα και προσέχω τις συνταγές, πχ στο "Last train to India", ένα εστιατόριο εδώ που πήγαμε να φάμε, παραγγείλαμε "πολύ mild" και μετά δεν σώναμε από νερό, για να σβήσουμε το κάψιμο από τα μπαχάρια και τα πιπέρια τους...Οπότε ετούτη εδώ είναι δοκιμασμένη γλυκιά...
ΟΙ μετασεισμοί συνεχίζονται, ευτυχώς πιο αραιά, και αναμένεται να κρατήσουν κανα δίμηνο ακόμα...
Η κυρία Μαρίκα, στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της: Το σπίτι της γλύτωσε, και τα πεσμένα δέντρα απομακρύνθηκαν, χάρις στους ευαισθητοποιημένους εθελοντές που έτρεξαν να τη βοηθήσουν...
Κία Κάχα κι από μένα, σε φιλώ...

D.Angel said...

Πέρασα για μια καλησπέρα
στα γρήγορα!Οπως καταλαβαίνεις
δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ
καθόλου με το νετ αυτό το διάστημα!
Φιλιά πολλά γλυκιά μου

Thalassenia said...

Μπόλικα υλικά αλλά εύκολη παρασκευή.
Μάλλον αξίζει μια δοκιμή, θα το σκεφτώ.
Αυτές οι αλλαγές σου μου αρέσουν πολύ. Στείλε μου και μένα μία που αράχνιασα με την ίδια τόσο καιρό, χαχα.
Φιλιά θαλασσένια.

mahler76 said...

αν βρεθούν τα υλικά δείχνει όντως νόστιμο και όχι δύσκολο στην παρασκευή του.

Radio Marconi said...

Το videaki γεμάτο ...ένταση!!!
Το δε ινδικό κάρυ θα το σακάτεβα και εγώ! :)))

Ektoras said...

Καλό βράδυ καλή ξεκούραση και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε εκεί στο Λοθλόριεν :)

Άιναφετς said...

Δεν ξέρω αν έχεις πάει στις Ινδίες...εκεί να δεις χρώματα και μυρωδιές...το video χαρούμενο και κατατοπιστικό!
Μαγειρεύω συχνά Ινδικά και Κινέζικα αφού είμαστε χορτοφάγοι...ευχαριστώ για την συνταγή...καλή μας όρεξη! :)